Over mij

Na jaren op de bouw gewerkt te hebben heb ik de keuze gemaakt om in de machinale houtbewerking te gaan werken. Al snel waren mijn ogen gericht op het maken van houten trappen, een uitdagende tak in de machinale houtbewerking.

Als leerling trappenmaker kon ik mijzelf ontplooien onder het toeziend oog van een zeer ervaren trappenmaker. In die tijd werd eerst een uitslag van de trap op een plaat gemaakt en vandaar uit op de treden, bomen en spillen geprojecteerd. Een op het oog ingewikkelde methode maar voor elke trap hetzelfde welke vorm dan ook dus als je het principe onder de knie hebt is elke trap te maken. Hierbij heeft mijn studie als MBO Analytisch Chemicus zeker geholpen. De wiskunde heeft mij geholpen de methode beter te begrijpen en de chemie heeft mij de nauwkeurigheid bijgebracht die uiteraard heel belangrijk is.

Na enkele jaren vond ik het tijd om onder vleugels van mijn leermeester vandaan te kruipen en meer als zelfstandig trappenmaker te werk te gaan. Toen kwam ook de tijd dat de automatisering zijn intrede heeft gedaan en de trap met de computer wordt getekend. Hierbij kunnen de sjablonen van de treden, bomen en spillen worden uitgeprint en op het hout worden geplakt.

Na 16 jaren gewerkt te hebben bij verschillende bedrijven vond ik het tijd om al mijn opgedane ervaringen in het maken en plaatsen van trappen te ontplooien in mijn eigen bedrijf, Erik Bijen Trappen.

DSC_1261

Top